Universeel Bermmonument
16674
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16674,bridge-core-3.2.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive
 

Universeel Bermmonument

Universeel Bermmonument

Het Ontwerp: Een Symbool van Troost en Verbondenheid
Voor het ontwerp van het universele bermmonument wendde stichting ooODrie zich tot beeldend kunstenaar Nadia Gonegai uit Den Bosch. Nadia kreeg de opdracht om een universeel symbool te creëren dat het verlies en de pijn van nabestaanden weerspiegelt, maar ook een plek biedt voor rust en reflectie. Het resultaat is een ingetogen maar krachtig kunstwerk in de vorm van een ingedeukt kussen, uitgevoerd in Acrylic One, voorzien van een betonlook.

Het kussen symboliseert de rust die we onze dierbaren toewensen, maar ook de blijvende impact van hun verlies—uitgedrukt in de onmiskenbare deuken in het kussen. In het hart van het kussen bevindt zich een persoonlijke plaquette die is voorzien van tekeningen en/of teksten van de nabestaanden. Naast het kussen wordt een klein informatiepaaltje geplaatst waarop een QR-code staat. Deze QR-code leidt naar een online gedenkpagina, waar nabestaanden hun verhalen en herinneringen kunnen delen.

De Weg Vooruit: Een Blijvende Nalatenschap
Een van de unieke aspecten van dit monument is het tijdelijke karakter. Na een bepaalde periode wordt de persoonlijke plaquette aan de familie overhandigd, terwijl het kussen hergebruikt kan worden voor een andere fatale locatie. Op deze manier blijft het monument een levende herinnering aan de kostbaarheid van leven, terwijl het tegelijkertijd ruimte biedt voor nieuwe verhalen en herdenkingen.

De productie van de monumenten gebeurt in samenwerking met Lumiejere, een dagbesteding voor jongeren met creatieve talenten in Sprang-Capelle. Deze samenwerking is bijzonder betekenisvol omdat het jongeren met autisme of ADHD de kans biedt om via hun werk bij te dragen aan iets dat diepe betekenis heeft voor anderen.

Opdracht type:

Bermmonument

Formaat:

Circa 17 x 65 x 80  cm

Materiaal:

Acrylic One

Kleurstelling:

Beton look en blauw tinten

Jaar:

2024

Oplage:

Plaquette: 1/1
Kussen: In oplage

Opdrachtgever:

Stichting ooODrie