Monument voor Jan de Rooij
Ontdek het unieke bronzen monument voor Jan de Rooij, de held van de Langstraat. Gecreëerd door kunstenares Nadia Gonegaï ter ere van deze verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog.
Monument, Verzetsheld, Jan de Rooij, Zendapparatuur, Brieven, Tweede wereldoorlog, Herdenkingsmonument, Kunst, In opdracht
16701
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16701,bridge-core-3.3.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.8.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive
 

Monument voor Jan de Rooij

Monument voor Jan de Rooij (De Held van de Langstraat) 

Een eerbetoon aan een Verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog

Op 7 juli is onder grote belangstelling op de begraafplaats in Sprang-Capelle het kunstwerk ter ere van verzetsheld Jan de Rooij onthuld, gemaakt door de Bossche kunstenares Nadia Gonegaï. Dit monument vertelt het verhaal van de held van de Langstraat, Jan de Rooij, die op 6 januari 1945 werd geëxecuteerd vanwege zijn rol in het verzet tegen de Duitse bezetter. Precies 65 jaar na zijn herbegrafenis werd dit monument onthuld, waarin ook zijn ouders worden geëerd, die aan weerszijden van hem begraven liggen.

Het ontwerp van het monument brengt een gevoel van eenheid en continuïteit tussen de graven van Jan en zijn ouders, waarbij de oorspronkelijke tekeningen van het monument als inspiratie dienden. Nadia Gonegaï wilde niet alleen de historische betekenis van Jan de Rooij voor de huidige generatie vastleggen, maar ook dat zijn verhaal behouden blijft voor toekomstige generaties.

Lees meer

Het monument bestaat uit twee bronzen koffers, die staan voor de geheime missies die Jan de Rooij ondernam tijdens zijn werk in het verzet. De gesloten koffer aan de ene kant draagt een naamlabel met “Andre”, een verwijzing naar de verzetsgroep waar hij deel van uitmaakte. Aan de andere kant bevindt zich een geopende koffer, waarin originele zendapparatuur is geplaatst, afkomstig van Oorlogsmuseum Overloon. Deze zendapparatuur symboliseert het verborgen werk van verzetsstrijders, die vaak dergelijke apparaten gebruikten om in het geheim te communiceren met de geallieerden.

In de binnenkant van de koffer bevindt zich een brief van Jan de Rooij aan zijn moeder, een aangrijpende herinnering aan de menselijke kant van zijn strijd en opoffering. De brief is gegraveerd in de deksel van de koffer, wat het monument een zeer persoonlijke en emotionele dimensie geeft.

De koffers in het monument hebben ook een persoonlijke betekenis voor de kunstenares. De geopende koffer was van haar oudtante Anna, die zelf twee wereldoorlogen heeft meegemaakt. Hiermee verbindt Nadia Gonegaï haar eigen familiegeschiedenis met die van Jan de Rooij, wat het monument nog meer gelaagdheid en diepgang geeft.

Het monument is verder voorzien van grote stenen waar bezoekers op kunnen zitten. Deze stenen verwijzen naar het oorspronkelijke ontwerp van het monument, waarin ze aanwezig waren, maar die in de loop der jaren zijn verdwenen. Door deze stenen terug te brengen, wordt de oorspronkelijke visie opnieuw tot leven gebracht.

Opdracht type:

Monument, Herdenkingsbeeld

Formaat:

N.v.t. (combinatie van verschillende elementen op de begraafplaats)

Materiaal:

Brons, natuursteen

Kleurstelling:

Bronskleur met natuurlijke verwering en de texturen van de natuursteen

Jaar:

2010

Oplage:

Uniek werk

Opdrachtgever:

Gemeente Sprang-Capelle